Hakosilta-Nostava VPK ry

Hakosilta-Nostava VPK on yksi Hollolan neljästä sopimuspalokunnasta. Se on perustettu Hakosillassa 25.1.1953. Perustamisen jälkeen toiminta käynnistyi vilkkaasti palokaluston hankkimiseksi. Talkoovoimin pystytettiin tanssilava, jossa pidettiin ensimmäiset tanssit jo 21.6.1953. Varainhankintatoimintaa harjoitettiin iltamakiertueilla lähikunnissa. Palokunnan rekisteröiminen oli pitkän työn tulos ja onnistuikin vasta vuonna 1958. Kalustohankintoja tehtiin sitä mukaa kun varat sallivat. Kunnalta saatiin käyttöön ensimmäinen paloauto jo vuonna 1954, jonka kalustona oli moottoriruisku sekä letkukalustoa. Auto oli varustettu vesisäiliöllä. Vuonna 1958 palokunta hankki itselleen maastoauton, josta rakennettiin paloauto ja osa kalustoa sijoitettiin peräkärryyn. Nostavan koulun valmistuttua saatiin VPK:lle vuokrattua osa autotallitilaa, jonne kalusto sijoitettiin.

Vpk liittyi jäseneksi Hämeen läänin Palokuntaliittoon vuonna 1959. Hälytysjärjestelmää ryhdyttiin parantamaan hankkimalla sähkökäyttöinen sireeni ja puhelinosake vuonna 1961. Vuosi 1963 oli merkittävä, kun Kaino ja Irja Helander lahjoittivat tontin palokunnalle. Rakennustoiminta käynnistyi vuonna 1966 ja 1967 saatiin kalusto oman katon alle. Vuonna 1968 päättyi VPK:n tanssilavatoiminta ja lava purettiin 1969. Toiminta 1970-luvun alussa oli hieman laimeampaa, ei kylläkään kokonaan sammunutta. Vuonna 1978 käynnistettiin jälleen palokunnan säännölliset harjoitukset ja muukin toiminta elpyi. Vuonna 1981 allekirjoitettiin Hollolan kunnan kanssa uusi sammutussopimus, joka on nykyään voimassa Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen kanssa. Samana vuonna aloitettiin VPK:n talon laajennustyöt, joissa riitti talkootöitä pariksi vuodeksi. 1983 toukokuussa palokunnan hälytysjärjestelmä liitettiin Lahden aluehälytyskeskuksesta radioteitse hoidettavaksi. Vuonna 1984 sai palokunta kunnalta käyttöönsä sammutusauton täysine varusteineen. Nykyään kyseinen auto (Ford Custom) palvelee Kosovossa rauhanturvaajia heidän sammutustoiminnassaan. Siirto tapahtui syksyllä 2004. 1980-luku oli miehistön koulutuksessa vilkas kausi eli kursseilla käytiin ahkerasti. Palokunnan oma harjoitus- ja koulutustoiminta tapahtui viikoittaisilla harjoituksilla. VPK on perustamisesta lähtien ottanut osaa aktiivisesti erilaisiin palokuntakilpailuihin ja palkintokaapissa on monta pyttyä ja lautasta muistona kilpailuista. Urheilukilpailut ovat olleet palokuntalaisten harrastuslistalla kautta aikojen, ja niissä on menestytty myös läänin tasolla. Muuta toimintaa on järjestetty Herralan VPK:n kanssa yhdessä tiukat pilkkikisat sekä kesäongintakilpailut. Perinteisenä tapahtumana palokunta on järjestänyt jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan laskiaisriehan. Keväällä 2004 VPK sai Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta käyttöönsä Scania -sammutusauton, joka oli aiemmin ollut vara-autona pelatuslaitoksen Lahden asemalla. Ajoneuvokalusto päivittyi tämänhetkiseksi vuonna 2016, jolloin saimme käyttöömme Scania -säiliöauton vm.2000, sekä vuonna 2017 Scania -sammutusauton vm.2002. Molemmat ajoneuvot olivat Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen käytössä olleita ajoneuvoja.

Tämän hetkinen tilanne VPK:n toiminnassa on varsin hyvä. Hälytysosastossa toimii noin 15 aktiivia hyvin koulutettua henkilöä. VPK:ssa toimii myös nais- ja nuoriso-osastot, sekä tammikuussa 2005 perustettu veteraaniosasto.