YLEISTÄ

>>Historia

HAKOSILTA-NOSTAVA VPK ry

Hakosilta-Nostava VPK on sopimuspalokunta, joka perustettu vuonna 1953. Se sijaitsee Hollolan kunnassa, Hakosillan kylässä, jossa vapaapalokunta omistaa paloasemarakennuksen sekä tontin, jolla asema sijaitsee. Tontti on 2000 m2 kokoinen ja asemarakennus 258 m2. Palokunnalla on käytössään sammutus-, säiliö- ja miehistöauto, jotka palokunta itse omistaa.

VPK:n päättävä toimielin on seitsemästä henkilöstä koostuva hallitus, ja myös muita henkilöitä on nimetty eri vastuualueille.

Palokunnalla on käytössään GSM-hälytysjärjestelmä, eli hälytysosastolaisille tulee hälytys matkapuhelimeen puheviestinä.

Hakosilta-Nostava VPK on viimeksi vuonna 2009 tehnyt palokuntasopimuksen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa. Palokunta toimii täydennyspalokuntana, jonka lähtövalmiudesta on sovittu seuraavaa: (1+2) 10 min + (3) 20 min. Suluissa on henkilömäärät.

Palokuntasopimuksen mukaisesti palokunnan tehtäviin kuuluu pelastaa ihmisiä ja omaisuutta tulipalojen tai muiden onnettomuuksien sattuessa. Näitä tehtäviä varten henkilöstö kouluttautuu jatkuvasti viikoittaisissa harjoituksissaan ja erilaisilla kursseilla.

VPK kuuluu jäsenenä Hämeen pelastusliittoon, Suomen sopimuspalokuntien liittoon sekä Lahden alueen sopimuspalokunnat ry:hyn.

Palokunnassa toimivat tällä hetkellä aktiiviset hälytys-, nais-, veteraani- sekä nuoriso-osastot.

Palokunnalla on aika ajoin erinäisiä työprojekteja, jotka toteutetaan talkoovoimin.

Hakosilta-Nostava VPK:n hälytysosasto kokoontuu joka keskiviikko harjoituksiin paloasemalle klo 18.00. Harjoitusten aiheina on mm. sammutus- ja pelastustoiminnan harjoittelua, kaluston käsittelyä, ensiaputoimintaa, liikuntakoulutusta, paikallistuntemusta ja tietenkin kaluston huoltoa. Toimintaan otetaan mukaan 16-vuotta täyttäneitä henkilöitä.

Lisätietoja toiminnasta antaa esim. palokunnan päällikkö Arto Niemi (040-5300552) tai koulutuspäällikkö Janne Virtanen (0400-469169).

Olet tervetullut seuraamaan palokuntamme harjoituksia ja tietenkin sinulla on mahdollisuus liittyä mukaan tähän hyödylliseen harrastuksen pariin. Esittelyvideo

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on toteuttanut videon VPK toiminnasta. Oheisesta kuvasta voit katsoa videon. Tarvitset videon katsomiseen videonkatseluohjelman, esimerkiksi Windows Mediaplayerin. Video on asf-muotoinen. (Windows media -tiedosto)
HISTORIA
Hakosilta-Nostava VPK ry.

Hakosilta-Nostava VPK on yksi Hollolan neljästä sopimuspalokunnasta. Se on perustettu Hakosillassa 25.1.1953. Perustamisen jälkeen toiminta käynnistyi vilkkaasti palokaluston hankkimiseksi. Talkoovoimin pystytettiin tanssilava, jossa pidettiin ensimmäiset tanssit jo 21.6.1953. Varainhankintatoimintaa harjoitettiin iltamakiertueilla lähikunnissa. Palokunnan rekisteröiminen oli pitkän työn tulos ja onnistuikin vasta vuonna 1958. Kalustohankintoja tehtiin sitä mukaa kun varat sallivat. Kunnalta saatiin käyttöön ensimmäinen paloauto jo vuonna 1954, jonka kalustona oli moottoriruisku sekä letkukalustoa. Auto oli varustettu vesisäiliöllä. Vuonna 1958 palokunta hankki itselleen maastoauton, josta rakennettiin paloauto ja osa kalustoa sijoitettiin peräkärryyn. Nostavan koulun valmistuttua saatiin VPK:lle vuokrattua osa autotallitilaa, jonne kalusto sijoitettiin.

Vpk liittyi jäseneksi Hämeen läänin Palokuntaliittoon vuonna 1959. Hälytysjärjestelmää ryhdyttiin parantamaan hankkimalla sähkökäyttöinen sireeni ja puhelinosake vuonna 1961. Vuosi 1963 oli merkittävä, kun Kaino ja Irja Helander lahjoittivat tontin palokunnalle. Rakennustoiminta käynnistyi vuonna 1966 ja 1967 saatiin kalusto oman katon alle. Vuonna 1968 päättyi VPK:n tanssilavatoiminta ja lava purettiin 1969. Toiminta 1970-luvun alussa oli hieman laimeampaa, ei kylläkään kokonaan sammunutta. Vuonna 1978 käynnistettiin jälleen palokunnan säännölliset harjoitukset ja muukin toiminta elpyi. Vuonna 1981 allekirjoitettiin Hollolan kunnan kanssa uusi sammutussopimus, joka on nykyään voimassa Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen kanssa. Samana vuonna aloitettiin VPK:n talon laajennustyöt, joissa riitti talkootöitä pariksi vuodeksi. 1983 toukokuussa palokunnan hälytysjärjestelmä liitettiin Lahden aluehälytyskeskuksesta radioteitse hoidettavaksi. Vuonna 1984 sai palokunta kunnalta käyttöönsä sammutusauton täysine varusteineen. Nykyään kyseinen auto (Ford Custom) palvelee Kosovossa rauhanturvaajia heidän sammutustoiminnassaan. Siirto tapahtui syksyllä 2004. 1980-luku oli miehistön koulutuksessa vilkas kausi eli kursseilla käytiin ahkerasti. Palokunnan oma harjoitus- ja koulutustoiminta tapahtui viikoittaisilla harjoituksilla. VPK on perustamisesta lähtien ottanut osaa aktiivisesti erilaisiin palokuntakilpailuihin ja palkintokaapissa on monta pyttyä ja lautasta muistona kilpailuista. Urheilukilpailut ovat olleet palokuntalaisten harrastuslistalla kautta aikojen, ja niissä on menestytty myös läänin tasolla. Muuta toimintaa on järjestetty Herralan VPK:n kanssa yhdessä tiukat pilkkikisat sekä kuluneena kesänäkin kesäongintakilpailut. Perinteisenä tapahtumana palokunta on järjestänyt jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan laskiaisriehan.

Tämän hetkinen tilanne VPK:n toiminnassa on varsin hyvä. Keväällä 2004 VPK sai Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta käyttöönsä Scania -sammutusauton, joka oli aiemmin ollut vara-autona pelatuslaitoksen Lahden asemalla. Hälytysosastossa toimii 20 aktiivia hyvin koulutettua henkilöä. VPK:ssa toimii myös nais- ja nuoriso-osastot, sekä tammikuussa 2005 perustettu veteraaniosasto.